Hinnat nousussa – mikä on Turkin hintataso?

Turkin hintataso

Maailmassa eletään epävakaata aikaa, mikä näkyy muun muassa monien eri tuotteiden hinnoissa. Suomessakin ollaan huomattu, että esimerkiksi polttoaineiden, energian ja ruoan hinnat ovat rajussa kasvussa. Ilmiö on maailmanlaajuinen, joten se koskee myös monia muita maita kuin vain Suomea.

Suomessa ollaan totuttu siihen, että Turkin hintataso on merkittävästi kotimaan tasoa alhaisempi. Tämä on tehnyt Turkista houkuttelevan lomailukohteen, saahan siellä samalla rahalla paljon enemmän asioita kuin Suomessa. Lomamatkailun ohella toinen houkutteleva tekijä on perinteisesti ollut Turkin yksityinen terveydenhoito, kuten hammasklinikat, joiden palveluita myös ulkomaalaiset pääsevät hyödyntämään. Uutisista saa koko ajan kuulla kaiken kallistuvan, ja kun tähän lisätään Turkista kantautuvat ikävät uutiset, epäilys terveysmatkailun kannattavuudesta voi luonnollisesti herätä.

Turkin hintataso – inflaatio hurjassa nousussa

Viime aikoina olemme saaneet lukea uutisista, että Turkin inflaatio on lähtenyt laukalle pahemman kerran. Jotkut ovat arvioineet, että todellinen inflaatio on jopa 160 prosenttia. Virallinen inflaatio on jonkin verran tätä arviota pienempi, mutta oli tarkka lukema mikä tahansa, kyse on joka tapauksessa erittäin voimakkaasta noususta. Jää nähtäväksi, miten maan johdon toimenpiteet saavat tämän kehityksen kuriin ja millaiseksi Turkin hintataso muodostuu pitkällä aikavälillä. 

Turkkilaisille tämä näkyy elinkustannusten jyrkkänä nousuna. Liikkumisen, elintarvikkeiden ja käyttötavaran kallistuminen luonnollisesti vaikeuttavat tavallisten ihmisten elämää. Uutisia seuraavat ovat saaneet kevään mittaan lukea, kuinka esimerkiksi jauhosäkin hinta on lyhyessä ajassa kaksinkertaistunut. Euroissa mitattuna hinnat ovat kuitenkin yhä varsin matalia, joten suomalaisten keskimääräiseen varallisuuteen verrattuna kyse on yhä edullisesta hintatasosta.

Joka tapauksessa on kannattaa huomioida, että alueellista vaihtelua voi olla runsaastikin. Ei siis kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä yleisestä hintatasosta vaikkapa yhden Turkkiin tehdyn lomamatkan perusteella. Suosituissa turistikohteissa vierailee paikallisella mittapuulla varakkaita ihmisiä, joten hinnat ovat todennäköisesti korkeampia kuin mitä niiden normaalisti paikallisilla markkinoilla kuuluisi olla. Jos tietää mihin mennä, voi hammashoitomatkan yhteydessä tehdä ostoksia suomalaisnäkökulmasta erittäin edulliseen hintaan.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Turkin oman inflaation lisäksi tärkeiden hyödykkeiden hinnat nousevat maailmalla muutenkin, joten paineita yleisen hintatason nousuun on. Tällaisia maan- saatikka maailmanlaajuisia ongelmia ei käden käänteessä ratkaista, joten helpotusta ei varmastikaan ole aivan lähiaikoina tulossa.

Hammasklinikoiden hinnat riippuvat monista tekijöistä, joten yksiselitteistä vastausta siihen, miten maailmantilanne vaikuttaa niiden hintatasoon, ei ole. Lopullisiin hintoihin vaikuttavat muun muassa henkilökunnan määrä ja koulutus, käytetyt materiaalit, sijainti sekä mahdolliset klinikan lisäpalvelut, kuten majoitus. Jos materiaalit ja eläminen yleisesti ottaen kallistuvat, on ymmärrettävää, että paineita hinnankorotuksiin tulee.

Tässä vaiheessa ei kuitenkaan pidä liikaa pelästyä, sillä Turkin hintataso on sen verran matalampi kuin Suomen, että paljon saa tapahtua ennen kuin Turkkiin matkustamisesta tulisi suomalaisille kannattamatonta. Perinteisesti on voitu sanoa, että erittäin karkeasti arvioiden Turkissa on puolet halvempaa elää kuin Suomessa. Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa, joten jos mielessä on hampaiden hoito Turkissa, uutisointia kannattaa seurata.

Toimenpiteet, kuten hammaslaminaatit tai hammasimplantti Turkissa, ovat yhä varteenotettava vaihtoehto suomalaisille. Ainoa tapa saada selville lopullinen toimenpiteen hinta on pyytää klinikalta tarjous esimerkiksi tämän sivuston kautta. Klinikoita on erilaisia ja eri tasoisia, joten vaihtelua hinnoissa voi olla runsaastikin. Kannattaa siis pyytää tarjous usealta klinikalta ja etsiä itselle sopiva hinta-laatusuhde.

Tämä nettisivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.