Tekohampaat

Saa hampaat jälleen takaisin hyvään hintaan

Tekohampaat, eli toisin sanoen kokoproteesi, on hampaattomaan suuhun valmistettava purukalusto. Sillä voidaan korvata kaikki puuttuvat hampaat molemmista tai vain toisesta leuasta. Kokoproteesin on tarkoitus parantaa potilaan elämänlaatua. Sen avulla esimerkiksi voi syödä normaalisti ja myös hymyillä itsevarmemmin kuin silloin, jos suusta puuttuvat hampaat. Tekohampaat ovat hyvin pitkäikäinen, mutta myös melko kallis toimenpide. Lue seuraavaksi lisää tekohampaiden ominaisuuksista ja pyydä meiltä tarjous hampaillesi.

Tekohampaat edullisesti kauttamme

Turkin hammasklinikat ovat tunnetusti Suomea selvästi edullisempia eri hammashoidoiltaan. Kokoproteesi on yksi kalleimpia hammastoimenpiteitä ja etenkin sen teettäminen. Turkissa voikin säästää huomattavasti rahaa Suomen hammashoitoihin verrattuna. Hammashoidot voikin saada jopa satoja euroja edullisempia.

Tekohampaiden hinta muodostuu hammaslääkärin toimenpiteiden ja hammaslaboratorion valmistuskulujen yhteissummasta. Hammaslääkärin toimenpiteet kunnallisessa hammashoidossa Suomessa ovat kokoproteesin osalta noin 200-300 euroa ja yksityisessä hammashoidossa noin 400-600 euroa. Tekohampaiden hinta hammaslaboratorioiden osalta on lisäksi noin 400-500 euroa yksittäisestä kokoproteesista. Yhden kokoproteesin hinnaksi voi tällöin tulla noin 600-1 100 euroa Suomen hammashoidossa. Lisäksi, mikäli samalla kertaa hankitaan kokoproteesi sekä ylä- että alaleukaan, on proteesien kokonaishinta noin 1 000-1 700 euroa.

Lopulliseen kokonaishintaan vaikuttaa kuitenkin aina moni asia, kuten valittu hammasklinikka ja kaikki prosessiin kuuluvat toimenpiteet, sillä kaikilla hammastoimenpiteillä on omat hintansa. Mitä enemmän toimenpiteitä potilaalle tehdään, sitä suurempi on kokonaishinta hammashoidolle.

Löydät kauttamme Suomen hammashoitoja edullisemmat hammashoidot Turkista ja voit pyytää tämän sivuston kautta helposti tarjouksen itsellesi!

tekohampaat infokuva

Tekohampaat turkkilaisella klinikalla

Hammashoito vieraassa maassa voi epäilyttää monia. Siihen ei kuitenkaan ole syytä, kunhan selvittää klinikan taustat huolellisesti etukäteen. Klinikoiden taso voi nimittäin vaihdella Turkissa vaikka etenkin yksityiset klinikat tunnetaan hyvin korkeasta laadustaan. Turkkilaiset yksityiset klinikat ovat hyvin nykyaikaisia, niillä työskentelee ammattitaitoista henkilökuntaa ja ne käyttävät sertifioituja materiaaleja.

Turkissa on edullinen hintataso muiltakin osin kuin hammashoitojen osalta. Turkissa majoittautuminen hammashoitojen ajan voi siis olla melko edullista – ainakin Suomen hintatasoon verrattuna. Hammasklinikat sijaitsevat usein myös hyvin lähellä majoituspaikkoja ja niihin on helppo kulkea eri tavoin.

Monet turkkilaiset klinikat antavat myös kattavan takuun hoidoilleen. Takuu voi sisältää itse hoidon lisäksi vaikkapa majoitus- ja matkakustannukset siltä varalta, että jotain hoidossa menee pieleen.

Varaa aika hammashoitoihin johtavalta klinikalta

Toimenpiteen kulku

Kokoproteesin, eli tekohampaiden, järjestäminen asiakkaalle vaatii useimmiten useita vastaanottokäyntejä. Prosessi tekohampaiden valmistamiseksi etenee seuraavanlaisesti.

Suun tarkastus ja edeltävät toimenpiteet

Ennen proteesin valmistusta tarkastetaan suun yleinen terveys. Mikäli hampaita täytyy esimerkiksi poistaa, hampaan poisto tehdään ennen tekohammasprosessia.

Jäljennöksen ottaminen

Seuraavaksi suusta otetaan jäljennös, jonka pohjalta laaditaan tekohampaille perusrakenne. Toisella käyntikerralla rakennetta tarkennetaan purennan osalta. Tällöin valitaan myös kokoproteesien hampaiden malli ja sävy.

Proteesin testaaminen

Kolmannella käynnillä on jo valmiina lähes valmiit kokoproteesit. Niiden malli ja asettelu tarkistetaan vielä ennen viimeistelyä.

Proteesin viimeistely

Viimeiseksi lopulliset kokoproteesit viimeistellään hionnalla, jotta varmistetaan luonnollinen purenta. Tekohampaiden lopullista toimivuutta valvotaan lisäksi ainakin yhden kontrollikäynnin avulla viikkojen normaalin käytön jälkeen.

Koko prosessin lopuksi potilas saa vielä kattavan tietopaketin proteesien hoidosta sekä ohjeita hammaslääkäriltään jatkoa varten! Ohjeiden noudattaminen onkin tärkeää, jotta niin tekohampaat kuin oma suukin pysyvät hyväkuntoisina pitkään.

Kokoproteesin toiminta ja materiaalit

Proteesi kiinnittyy ylempään leukaan proteesin ja suulaen väliin muodostuvan tyhjiön avulla. Alaleuan proteesi taas pysyy paikoillaan suun ja kielen muotojen avulla. Implanteilla voidaan myös parantaa kiinnitystä tarvittaessa. Ylä- ja alaleuan proteesit ovat myös eri muotoisia. Yläleuan kokoproteesi kattaa koko kitalaen, mutta alaleuan proteesi on kielen vuoksi hevosenkengän muotoinen.

Tekohampaat valmistetaan usein akryylimuovista. Kokoproteesin akryyliosat ovat korvaajina ajan myötä menetetylle hammasharjanteelle. Pehmytpohjaproteesia voidaan käyttää silloin, kun alaleuka on hampaaton ja harjanne ei pidä tavallista proteesia paikoillaan. Tällainen kokoproteesi myös helpottaa mahdollisia kipuja, joita voi olla vaikkapa ruokailun aikana.

Vaikka tekohampaat toimivat loppujen lopuksi kuin omat hampaat, niihin totutteleminen voi viedä aikaa. Syöminen ja puhuminen esimerkiksi voivat tuntua aluksi oudoille ja vaikeille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että loppujen lopuksi kokoproteesi auttaa parantamaan elämänlaatua.

miehellä tekohampaat

Implanttikantoinen kokoproteesi

Implanttikantoinen kokoproteesi on vaihtoehto tavalliselle kokoproteesille. Monen potilaan kokoproteesi päivitetäänkin paremmaksi sen avulla. Implanttikantoinen kokoproteesi tarkoittaa proteesia, joka saa tukensa leuassa olevista implanteista. Potilaan leukaan siis asetetaan 2-6 implanttia, eli keinojuurta. Hammasimplantti asennetaan yleensä paikallispuudutuksessa kirurgisesti. Leikkaus kestää noin 0,5–1,5 tuntia riippuen implanttien määrästä.

Implanttikantoisen proteesin hyvä puoli korostuu etenkin alaleuassa, jossa tavalliset kokoproteesit voivat keikkua melko helpostikin syödessä. Implanttikantoinen kokoproteesi pysyy leuassa vakaammin kuin tavallinen kokoproteesi. Tällaiset proteesit pysyvät hyvin paikallaan syömisen ja puhumisen aikana.

Proteesit voi kuitenkin irrottaa implanteista, jolloin implanttialueiden puhdistaminen on helppoa. Implanttikantoiset proteesit on myös suunniteltu kestämään koko ihmisen eliniän, eli niihin sijoittaminen yleensä kannattaa pitkällä aikavälillä.

Hanki kaunis hymy edulliseen hintaan johtavalta klinikalta

Hammasproteesin hoito

Proteesien puhdistaminen on tärkeää. Tekohammasprosessin lopuksi saakin hammaslääkäriltä tarkat ohjeet jatkon varalle. Hyvin puhdistettuna proteesi voikin kestää vuosikausia. Kun proteeseja ei pidetä suussa, voi niitä säilyttää kuivana kotelossa tai lasissa suun sienitulehduksen ehkäisemiseksi.

Irrotettavat hammasproteesit tulee myös tarkistuttaa muutaman vuoden välein. Tällöin tarkistetaan, onko purentakorkeus madaltunut, kuinka ne istuvat suussa, hankaavatko ne sekä onko kokoproteesin alla oleva limakalvo terve. Lisäksi, vaikka omia hampaita ei enää olisikaan, on hammaslääkärissä käytävä parin vuoden välein tarkistuttamassa suun limakalvot.

Proteesia täytyy myös pohjata säännöllisesti. Pohjaaminen tarkoittaa, että proteesin pohja muotoillaan uudelleen potilaan suuhun sopivaksi. Ihmisen vanhetessa suussa tapahtuu muutoksia, joten pohjaaminen on tärkeää. Proteesin kiinnityskoukutkin löystyvät käytössä, joten niidenkin kiristäminen voi olla tarpeen. Lisäksi kokoproteesi on syytä uusia 7-10 vuoden välein.

hammasproteesi

Mitä ongelmia tekohampaat voivat tuoda?

Tekohampaat ovat yleensä elämänlaatua parantava ja toimiva ratkaisu monelle. Niihinkin liittyy silti mahdollisia ongelmia. Tekohampaisiin esimerkiksi voi kertyä hammaskiveä, kuten tavallisiinkin hampaisiin. Sitä voi muodostua jopa helpommin kuin omiin hampaisiin, sillä proteesin muovi ei ole elävää kudosta. Huolellinen puhdistus proteeseille tarkoitetuilla puhdistusaineille kahdesti päivässä onkin tärkeää. Hoitamattomana proteesi voi myös värjääntyä.

Kokoproteesit eivät myöskään ole useinkaan ikuisia – edes silloin, jos proteeseja olisi hoitanut hyvin. Proteesit tulisikin uusia kokonaan noin 7–10 vuoden välein, mutta uusimisväli on yksilöllinen. Uusimisväliin vaikuttavat esimerkiksi syljen happopitoisuus ja purentavoima.

Usein kysytyt kysymykset

Tekohampailla, eli kokoproteesilla, voidaan korvata hampaattoman suun hampaat joko yhdestä tai molemmista leuoista.

Kyllä. Tekohampaiden laittaminen vaatii yleensä monta käyntikertaa. Käyntikertoja voi kertyä esimerkiksi neljä ja niiden lisäksi jälkikäteen tehtävät kontrollikäynnit.

Tekohampaat on syytä uusia noin 7-10 vuoden välein.

Tekohampailla voi syödä normaalisti. Tosin implanttien varaan kiinnitetyt tekohampaat pysyvät paremmin paikoillaan kuin kiinnittämättömät tekohampaat.

Samalla kertaa sekä ylä- että alaleukaan hankittavien proteesien kokonaishinta Suomessa on noin 1 000-1 700 euroa. Turkin hammasklinikoilla on kuitenkin huomattavasti edullisemmat proteesien hinnat.

Tekohampaat sopivat täysin hampaattomaan suuhun. Yksittäinen puuttuva hammas voidaan korvata esimerkiksi implantilla.

Hanki kaunis hymy edulliseen hintaan johtavalta klinikalta