Hammaskruunut
Hammaskruunuksi sanotaan hampaan näkyvää osaa. Reikiintynyt tai muuten vahingoittunut hammaskruunu voidaan korvata kiinnittämällä hampaan päälle keinotekoinen kruunu, joka kiinnitetään suuhun pysyvästi. Hammaskruunut ja hammassillat yhdessä mahdollistavat myös kokonaisen ehjän hammasrivistön rakentamisen.
Lue, millainen on hampaaseen asennettava kruunu ja kenelle se sopii. Lisäksi voit varata ajan itse toimenpiteeseen sivustomme kautta edulliseen hintaan.
Laita viestiä
Juttele IdealofMeDin hammashoidon ammattilaisen kanssa tekohampaista.
Täytä yhteydenottolomake
- Vertaile klinikoiden hintoja
- Saa paras tarjous toimenpiteellesi
- Ilmaisia neuvoja ammattilaiselta
- Säästä hinnassa jopa 70 %
- Pääse nopeammin toimenpiteeseen
Hammaskruunun hinta alkaen 135 €
Normaalisti hammaskruunun hinta voi vaihdella monen asian vuoksi. Hammaskruunun hinta vaihtelee esimerkiksi eri klinikoiden välillä. Hintaan vaikuttaa myös muun muassa hammaskruunun materiaali ja korjattavien pintojen lukumäärä. Kruunulle tulee myös jopa satoja euroja lisähintaa, jos se joudutaan liittämään hampaaseen juurikanavaupotuksella. Näin voi käydä tietyissä tapauksissa, kun kruunutettava hammas on huomattavan kulunut.
Suomen yksityisessä hammashoidossa kruunun kokonaishinta on usein noin 500-1 100 euroa ja kunnallisessa hammashoidossa noin 400-800 euroa. Hammashoidot ovat kuitenkin ulkomailla, kuten Turkissa, huomattavasti Suomea edullisempia. Voit saada kauttamme esimerkiksi posliinikruunun 135 euron hintaan ja zirconium-kruunut 230 euron hintaan. Vertaile siis Turkin edullisia klinikoita ja pyydä tarjous kauttamme!
Hammaskruunut turkkilaisella klinikalla
Turkkiin matkustetaan paljon ulkomailta käsin erilaisia hammastoimenpiteitä varten. Etenkin kalliimpien hammashoitojen kohdalla voi säästää huomattavia summia rahaa teettämällä hoidot Turkissa. Lisäksi hoitoon voi päästä Suomea edullisemmin. Turkissa on muiltakin osin Suomea edullisempi hintataso, joten esimerkiksi majoitus hammashoitojen ajan ei yleensä tule kovin kalliiksi Suomeen verrattuna.
Turkkilaiset, yksityiset hammasklinikat ovat yleisesti ottaen melko korkealaatuisia. Ne ovat usein hyvin nykyaikaisia ja henkilökunta koulutettua ja erittäin kokenutta. Löydät tämän sivuston kautta laadukkaat ja edulliset hammasklinikat Turkista! Voit myös pyytää ilmaista konsultaatiota, josta saat yleensä paljon lisää tietoa juuri sinulle sopivista palveluista sekä kokonaishinnasta.
Toimenpiteen kulku
Toimenpide on yleensä täysin kivuton, eikä se vie paljon aikaa. Riippuu kuitenkin täysin toimenpiteen laajuudesta, kuinka paljon aikaa se tulee vievään, ja millaisia toimia hammaslääkärin tulee tehdä ennen toimenpiteen alkua.
Ennen toimenpidettä
Ennen toimenpidettä tutkitaan potilaan hampaiden ja suun terveys. Mahdolliset ongelmat hoidetaan myös kuntoon ennen kruunun laittoa. Konsultaatiossa käydään läpi toimenpide sekä käytettävät materiaalit.
Kruunu eroaa laminaatista niin, että laminaattia laittaessa hampaan pintaa hiotaan näkyvältä pinnalta, mutta kruunussa se hiotaan kauttaaltaan. Hammas hiotaan pilariksi ja hammaskruunu, eli hampaan näkyvä osa, kiinnitetään hiottuun hammaspilariin pysyvästi. Hampaan juuren on siis oltava kunnossa kruunun laittamista varten tai kruunu voidaan vaihtoehtoisesti kiinnittää hammasimplanttiin, eli keinojuureen. Hammasimplantti onkin yleinen toimenpide, jonka yhteydessä kruunu laitetaan.
Hampaaseen voidaan kiinnittää myös väliaikainen kruunu tai osakruunu. Osakruunussa omaa, tervettä hammaskudosta jätetään niin paljon kuin mahdollista.
Paikka voidaan valmistaa joko suoraan potilaan suussa heti valmiiksi tai suun ulkopuolella, jolloin jäljennöksen avulla valmistetaan tarkalleen hampaan muotoon sopiva pysyvä täyte. Se kiinnitetään hampaaseen kiinnityssementillä. Liitoskohta on erittäin tarkka ja käytännössä huomaamaton.
Mikäli hammas on juurihoidettu, valmistetaan siihen yleensä endokruunu. Tuki kruunulle otetaan juurikanavien yläosasta hampaan sisältä, mutta juurikanavanastaa ei tarvita. Mikäli hampaan kovakudosta on menetetty paljon, saatetaan joutua valmistamaan erillinen nastapilari ennen varsinaista kruunutusta. Nykyisin käytetään kuitunastoja.
Hammaskruunun asentaminen
Hammaskruunun asentaminen vaatii yleensä kaksi tai kolme käyntiä hammaslääkärissä. Tähän kaikkeen menee yleensä aikaa kaikkiaan noin 1-3 viikkoa. Se kuitenkin vaihtelee klinikan mukaan ja jotkut klinikat käyttävätkin erityistä teknologiaa, jonka avulla keraaminen kruunu voidaan saada suuhun jopa yhden päivän aikana.
Toimenpiteen jälkeen
Potilaalle usein varataan seurantakäynti kruunun laittamisen jälkeen, jos sille on tarvetta. Erilliselle kontrollikäynnille ei välttämättä olekaan aina tarvetta, jos vain yksi hammas on kruunutettu.
Hammasimplantit ja hammassillat
Proteettista hammaskruunua voidaan käyttää myös silloin, jos potilaan oma hammas korvataan hammasimplantilla, eli keinotekoisella hammasjuurella. Hammaskruunu kiinnitetään väliosalla hammasimplanttiin.
Hammassilta taas on kiinteä proteettinen ratkaisu, joka korvaa yhden tai useamman suusta puuttuvan hampaan. Se kiinnitetään viereisten hampaiden varaan. Hammaskruunut ja hammassillat yhdessä mahdollistavat kokonaisen virheettömän hammasrivistön rakentamisen. Hammassiltojen avulla voidaan täydentää puuttuvaa hammasriviä lisäämällä siihen kruunuja.
Hammaskruunun hoitaminen
Hammaskruunuista pidetään hoidon jälkeen huolta samalla tavalla kuin omista hampaistakin. Kannattaakin huomioida, että myös hammaskruunut voivat reikiintyä ienrajasta, joten on tärkeää pestä hampaat ja langata hammasvälit päivittäin. Kannattaa myös huomioida, että siltojen väliosan puhdistukseen on tarjolla erikoishammaslankoja tai väliharjoja. Niitä kannattaakin käyttää, mikäli kruunun lisäksi suussa on myös hammaspilareihin kiinnitetty silta.
Kruunun hoidossa ja ylläpidossa on kuitenkin muistettava muutama muukin asia. Kovien ja sitkeiden karkkien pureskelu voivat saada aikaan suurta tuhoa, kuten irrottaa kruunun. Hampaiden narskutus on myös haitallista kruunulle. Se saattaa jopa murtaa kruunun tai oman hampaan luonnollista juurta.
Muista, että mitä paremmin huolehdit kruunuista, sitä pidempään ne kestävät. Ne voivatkin olla jopa loppuelämän kestävät hampaat.
Materiaalit
Hammaskruunu on yleensä keraaminen ja kruunu näyttää aidolta hampaalta ja myös toimii oikean hampaan tavoin. Keraaminen kruunu on kestävä. Lisäksi se tukee hammasta sekä suojaa sitä lohkeamiselta. Lisäksi keraaminen kruunu ei voi reikiintyä.
On myös yleistä, että kruunu valmistetaan yhdistelmämuovista sekä ajoittain myös kullasta tai hopeasta.
Koska metallia ei tarvitse enää käyttää hammaskruunuissa, vältytään nykyisin myös tummilta kruunun reunoilta, joita voidaan nähdä vanhoissa metallokeraamisissa kruunuissa. Monet potilaat haluavatkin vaihtaa omat vanhat ja tummentuneet hammaskruunut nykyisin uudempiin ja esteettisesti parempiin kruunuihin.
Mihin tarkoitukseen hammaskruunut sopivat?
Hammaskruunu voidaan laittaa esimerkiksi silloin kun omaa hammasta on paikattu niin paljon, että sen rakenne on päässyt heikentymään. Se voidaan asentaa myös, jos tavallinen paikka ei tuo tarpeeksi hyvää lopputulosta estetiikan kannalta. Hammaskruunut ovatkin niin muodoltaan kuin väriominaisuuksiltaan melkeinpä poikkeuksetta tavallisia hammaspaikkoja parempi. Kruunu on siksi suosittu etenkin hymyalueen hampaissa. Sillä voidaan korjata esimerkiksi hampaiden värivirheitä, mikäli muut toimenpiteet eivät enää auta.
Kruunu voi olla hyvä vaihtoehto myös silloin, jos hammaskiille on menetetty vaikkapa hampaan eroosion vuoksi. Tällöin tavallinen paikka kiinnittyy huonosti ja kruunutus voi olla paljon kestävämpi ratkaisu.
Kruunu voi sopia myös silloin kun hampaasta on lohjennut suuri pala pois tai jos lohkeilu on toistuvaa.
Usein kysytyt kysymykset
Kruunuksi sanotaan hampaan näkyvää osaa. Potilaalle voidaan siis asentaa keinotekoinen kruunu joko potilaan omaan hammaspilariin tai hammasimplanttiin.
Kruunu sopii monille, jotka tarvitsevat keinotekoisen hampaan tai osan siitä. Hammaslääkäri osaa suositella potilaalle sopivinta vaihtoehtoa ottaen potilaan toiveet huomioon.
Hammaskruunu Suomessa maksaa noin 400-1 100 euroa. Sen voi kuitenkin saada ulkomailta jopa monin verroin edullisemmin. Kauttamme hinnat alkavat 135 eurosta ylöspäin.
Kruunu vaatii yleensä useita vastaanottokäyntejä. Usein käyntejä kertyy 1-3 potilaan mukaan. Tämä kuitenkin riippuu toimenpiteestä ja klinikan käytännöistä.
Etenkin Turkki tunnetaan Suomea huomattavasti edullisemmista hammastoimenpiteiden hinnoistaan. Siksi moni suosiikin Turkkia Suomen sijaan hammashoitojen osalta.
Tämä sivusto auttaa sinua löytämään edullisimman klinikan hammashoitoa varten. Pyydä itsellesi tarjous tämän sivuston kautta!