Hampaiden paikkaus
Hampaiden paikkaus on monelle hyvin tuttu toimenpide. Hampaan paikkaamiseen yleinen syy on pitkälle edennyt kariesvaurio, jota ei voida enää pysäyttää. Tällöin reikiintynyt hammaskudos poistetaan ja korvataan paikalla. Paikkaaminen on yleensä melko nopea toimenpide, johon voidaan käyttää useita eri materiaaleja, ja joka voidaan tehdä eri tavoin.
Hampaiden paikkaus edullisesti kauttamme
Hampaiden paikkaus hinta Suomessa voi lähteä muutamasta kymmenestä eurosta, mutta yltää esimerkiksi jopa noin 600-700 euroon saakka. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi toimenpiteen sisältö ja materiaalit. Keraaminen paikkaus esimerkiksi on aina kalliimpaa.
Hampaan paikkauksen hintaan vaikuttaa myös se, tehdäänkö paikkaustoimenpide kunnallisessa vai yksityisessä hammashoidossa. Kunnallisessa terveydenhuollossa paikkauksen hinta on yleensä alhaisempi.
Ulkomaiset – kuten turkkilaiset – hammasklinikat ovat etenkin Suomen yksityisiä hammasklinikoita selkeästi edullisempia. Eri toimenpiteiden hinnat – kuten hampaiden paikkaus hinta – voi olla maassa huomattavasti Suomea edullisempi. Mikäli paikattavana on kuitenkin vain yksi hammas, eikä ole tarvetta muille hammashoidoille, kannattaa harkita tarkkaan Turkkiin lähtemistä – matka voi nimittäin tulla tällöin matkakulut mukaan luettuna Suomea kalliimmaksi.
Sen sijaan useammat paikat tai useammat hammashoidot kerralla hoidettuna voi säästää satoja ja parhaimmissa tapauksissa tuhansia euroja jopa matka- ja majoituskulut mukaan luettuna. Samalla käynnillä voi nimittäin sujua sekä paikkaus että hampaiden valkaisu tai vaikka hammasimplantti.
Pääset kauttamme keskustelemaan klinikan kanssa ja löytämään juuri sinulle sopivimmat hoidot. Lisäksi voit saada meiltä ilmaiseksi ammattilaisen neuvoja.

Paikkaa hampaasi turkkilaisella klinikalla
Turkissa on Suomea selvästi edullisempi hintataso ja se pätee myös hammashoitoihin. Turkkiin matkustetaankin paljon ulkomailta käsin hoidattamaan hampaita. Monet klinikat sijaitsevat loistavien liikenneyhteyksien ja majoituspaikkojen tuntumassa.
Yksityisen, turkkilaiset klinikat ovat myös yleisesti hyvin korkealaatuisia ja moderneja paikkoja. Klinikoilla toimii aina koulutettu ja ehdottoman ammattitaitoinen henkilökunta.
Suomessa on myös tunnetusti melko pitkät jonotusajat tiettyihin hammashoitoihin. Turkissa onkin mahdollista päästä hoitoon Suomea selvästi nopeammin.
Hampaiden paikkaus -toimenpide
Paikkaukseen vaadittava toimenpide voi vaihdella potilaan mukaan. Se tehdään yleensä kivuttomasti paikallispuudutuksessa ja joissain tapauksissa myös nukutuksessa.
Paikallispuudutus
Ennen toimenpidettä hammaslääkäri puuduttaa alueen, jotta et tunne kipua lainkaan toimenpiteen aikana. Mikäli kyseessä on suurempi paikkausprojekti, on myös mahdollista hoitaa se nukutuksessa, mikäli vain lääkäri ja potilas kokevat sen parhaaksi.
Vaurioituneen hammaskudoksen poistaminen
Hampaan paikkaus -toimenpide aloitetaan poistamalla karieksen tuhoama hammaskudos. Mikäli karies on ehtinyt vaurioittaa hammasluuta ainoastaan vähän, voidaan vaurioitunut alue usein poistaa ilman poraa käsi-instrumenteilla.
Usein vaurioitunut hammaskudos kuitenkin poistetaan poraamalla. Poraamisessa käytetään nopeakierroksista turbiiniporaa ja hitaammin pyörivää mikromoottoriporaa. Joissain tapauksissa voidaan käyttää myös laseria.
Paikka-aineen laittaminen
Vaurioituneen hammaskudoksen jättämä onkalo käsitellään tarkoitukseen sopivilla valmisteilla, jotta paikka-aine kiinnittyy hampaaseen. Erilaisten paikka-aineiden hyödyt, ominaisuudet ja kustannukset vaihtelevat. Niistä voi keskustella halutessaan hammaslääkärin kanssa.
Paikan muotoilu
Sen jälkeen kun paikka on kiinnitetty hampaaseen ja se on kovetettu, muotoillaan se yleensä vielä lopuksi mikromoottoriporalla hampaan muotoja mukaillen purentaan sopivaksi.
Sopivuus purentaan tarkistetaan erityisen purentafolion avulla, joka asetetaan ylä- ja alahampaiden väliin. Testaus tapahtuu niin, että potilas yksinkertaisesti tekee purentaliikkeitä. Paikkaa muotoillaan siihen asti, kunnes se on potilaan purentaan sopiva. Lopuksi pinta viimeistellään.
Keraamisten ja kultatäytteiden valmistuksen osalta tarvitaan yleensä useampia hoitokäyntejä. Muut paikkausmateriaalit vaativat usein vain yhden hoitokerran, eli hampaan paikkaus onnistuu kokonaisuudessaan yhden käynnin aikana.
Muut vaihtoehdot
Pahasti reikiintynyt hammas voidaan myös kruunuttaa, eli lisätä siihen hammaskruunu, ja jos reikä on edennyt aina hampaan ytimeen asti, täytyy se juurihoitaa ennen varsinaista paikkaamista.
Väliaikainen paikka
Väliaikainen paikka on hampaaseen tavallisesti joko lasi-ionomeerista tai IRM-materiaalista tehtävä paikka. Se on pehmeämpi, eikä kestä purennan tuottamaa rasitusta pitkällä aikavälillä niin hyvin kuin normaali hammaspaikka. Väliaikainen paikka saadaan tehtyä suuhun usein vain parissa minuutissa ja sitä käytetään väliaikaisesti ennen varsinaista paikkaa esimerkiksi juurihoitokäyntien välissä tai jos paikkaustoimenpide tehdään kaksivaiheisena.

Hampaiden paikkaus eri materiaaleilla
Hampaan paikkauksessa voidaan käyttää useita eri materiaaleja. Yhdistelmämuovi on nykyään yleisin paikkamateriaali. Muoviseoksiin lisätään usein myös keraamisia hiukkasia parantamaan kestävyyttä. Muovilla voidaan tietyissä tilanteissa myös muuttaa hampaan ulkomuotoa tai korjata hampaan väriä. Muovipaikkojen kestävyydessä voi olla joskus ongelmia takahammasalueella.
Lasi-ionomeeria käytetään ienrajapaikoissa, maitohampaissa ja muovipaikkojen alla. Se on biologisesti hyvä, mutta kuluva sekä hauras materiaali.
Keraamisesta massasta valmistetut täytteet ovat oman hampaan värisiä. Kulta taas on kallis, mutta kestävä paikkamateriaali. Se ei liukene tai lohkeile. Myös posliini on kestävä ja esteettinen paikkamateriaali.
Amalgaamipaikat ovat takahampaissa hyvin kestäviä. Ne ovat kuitenkin saaneet negatiivista julkisuutta. Amalgaamista irtoaa erittäin pieniä määriä elohopeaa erityisesti silloin kun paikkaa tehdään tai poistetaan. Siitä ei ole kuitenkaan osoitettu olevan terveydellistä haittaa allergiaa lukuun ottamatta, joka tosin on hyvin harvinaista.
Miksi hampaat reikiintyvät?
Karies, eli toisin sanoen hampaiden reikiintyminen, on bakteeritartunnasta alkunsa saava hammassairaus. Kariesbakteerit elävät suussa tuottaen sokereista happoa, joka liuottaa hammaskiillettä. Tämä happo tekee hammaskiilteeseen vauriota ja siten synnyttää hampaaseen reiän. Mikäli tullutta reikää ei paikata ajoissa, se jatkaa edelleen laajenemistaan. Tällöin edessä voi olla jopa hampaan juurihoito tai hampaan poisto. On siis hyvin tärkeää pitää päivittäin huolta hampaista, noudattaa terveitä elintapoja ja käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa.
Etenkin ateriarytmi on suuressa roolissa mitä tulee hampaiden reikiintymisen estämiseen. Jokainen ateria nimittäin aiheuttaa suuhun happohyökkäyksen. Hampaat kestävät päivässä noin viidestä kuuteen happohyökkäystä
Alkava kariesvaurio voidaan pysäyttää
Kaikki kariesvauriot eivät etene paikkausta vaativiksi rei’iksi, sillä alkavien vaurioiden eteneminen voidaan usein pysäyttää. Kun alkava vaurio pysäytetään, saattaa hampaan pinta kovettua uudelleen. Alkavat kariesvauriot saadaan pysähtymään suuhygieniaa tehostamalla, fluorin käyttämistä lisäämällä sekä sokerin käyttöä vähentämällä.
Veden suosiminen janojuomana, säännöllisen ruokarytmin ylläpito ja ksylitolituotteiden käyttäminen ruokailujen jälkeen auttaa myös. Hammasvälit on myös tärkeää puhdistaa päivittäin esimerkiksi lankaamalla hampaiden harjauksen lisäksi.

Mitä hampaiden paikkauksen jälkeen?
Potilaat saavat hammaslääkäriltään ohjeet siihen, miten tulee toimia paikkauksen jälkeen. Esimerkiksi muovipaikat eivät kuitenkaan vaadi erityistä jälkihoitoa, eli paikkauksen jälkeen voi jatkaa arkirutiineitaan. Voit esimerkiksi hyvin mennä töihin tai vaikkapa urheilla. Tosin kannattaa muistaa, että puudutus saattaa vaikuttaa vielä ensimmäisten tuntien ajan paikkauksen jälkeen, joka voi vaikuttaa esimerkiksi syömiseen.
Hammas voi myös oireilla paikkauksen jälkeen. Tyypillisiä paikkauksen jälkioireita ovat kylmän ja kuuman vihlominen tai terävä vihlaisu kovaa purtaessa. Oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä.
Usein kysytyt kysymykset
Hampaan paikkauksen hinta vaihtelee alle muutamista kymmenistä euroista jopa lähes 700 euroon Suomessa. Turkissa hampaiden paikkaukset voivat olla huomattavasti edullisempia.
Hoitamaton reikä jatkaa laajenemistaan, jolloin paikkaaminen ei välttämättä enää riitä. Tällöin vaihtoehtoina ovat hampaan juurihoito tai hampaan poisto.
Hammashoidot Turkissa ovat yleensä huomattavasti Suomea edullisempia. Hampaiden paikkauksen hintoja kannattaa kuitenkin vertailla, sillä ne voivat olla etenkin Suomen kunnallisessa terveydenhuollossakin edulliset.
Turkin yksityiset hammasklinikat ovat hyvin korkealaatuisia ja nykyaikaisia. Niissä työskentelevät vain koulutetut ammattilaiset.
Hampaiden tarkastuksessa pitäisi käydä säännöllisesti, jolloin mahdolliset reiät huomataan. Hammas pitäisi paikata, jos siinä on todettu reikä aiemmassa tarkastuksessa, tai jos epäilee, että hampaassa on reikä.
Hampaiden paikkaus tehdään yleensä kivuttomasti paikallispuudutuksessa, ja joissain tapauksissa jopa nukutuksessa. Hammasta voi vihloa paikkauksen jälkeen muutaman päivän ajan.