Hampaiden tummuminen johtuu monesta asiasta

hampaiden tumminen

Hampaiden tummuminen on varmasti tuttua kaikille. Hampaat ovat kovassa paineessa päivittäin ja niihin vaikuttaa kaikki se, mitä suuhunsa laittaa. Toisinaan tummuminen on täysin luonnollista ja perustuu geeneihin, eikä sitä voi välttämättä välttää. On olemassa kuitenkin monenlaisia vinkkejä siihen, miten hampaiden tummumista voi ehkäistä.

Tärkeimpiä asioita taistella hampaiden tummumista vastaan on miettiä sitä, mitkä ruoat ja juomat sitä aiheuttavat. Jo pienillä muutoksilla arkielämässä voi tehdä suuria muutoksia siihen, miltä hampaat näyttävät. 

Monelle lukijalle saattaa tulla yllätyksenä se, että monet lääkkeet saattavat aiheuttaa hampaiden tummumista. Tämä vaatii kuitenkin sen, että lääkkeitä käytetään pitkiä aikoja.

Seuraavaksi esittelemme vinkkejä siihen, miten voit nauttia valkoisista ja hyvinvoivista hampaista.

Hampaiden tummuminen voi johtua ruokavaliosta

Ruokavalio on tietysti keskeisessä osassa hampaiden hyvinvoinnin kannalta. Monet ruoat ja juomat vaikuttavat paljon hammasten ulkonäköön. Tämän takia on tärkeää huomioida ravinto, mikäli haluaa pitää hampaat valkoisina ja kiiltävinä.

Tunnetuimpia hampaiden tummumista aiheuttavia ruoka-aineita on kahvi. Suomalaiset rakastavat kahvia, mutta samalla se tummentaa monien suomalaisten hampaita. Samoin tee aiheuttaa hampaiden värjääntymistä, joten siihen vaihtaminen ei auta asiaan kovinkaan paljon.

Muita hampaita värjääviä juomia ovat viini ja virvoitusjuomat, joten niiden kanssa on hyvä olla tarkkana. Myös tupakointi tummentaa hampaita, joten se kannattaa lopettaa mahdollisimman nopeasti.

Hampaiden tummuminen – suun hyvinvointi on tärkeää

Hampaiden tummuminen saattaa johtua myös tulehduksesta tai erilaisista bakteereista. Esimerkiksi parodontiitti aiheuttaa hampaiden värjääntymistä. Lisäksi se aiheuttaa ikenien vetäytymistä sekä hammasvälien aukeamista. Tämän takia suun hyvinvoinnista kannattaa pitää hyvää huolta.

Hampaiden pesu tietysti auttaa suun hyvinvointiin. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei hampaita harjaa liian kovaa, sillä se vaurioittaa kiillettä. Hammastahnaan on hyvä liittää huomiota, sillä tietyt tahnat on tehty hampaiden valkaisua varten.

Myös hammaslankaa on tärkeää käyttää, sillä sen avulla voi ehkäistä ientulehduksia sekä hammaskiven muodostumista. Hammaslankaa tulisi käyttää useita kertoja viikossa, jotta siitä olisi apua.

Miten hampaiden värjääntymistä voi välttää?

Kaikista tärkeintä hampaiden värjäytymisen kannalta ovat terveet elintavat, tupakoinnin välttäminen sekä hyvä suuhygienia. Näillä kolmella vinkillä pääsee jo pitkälle. Jos tästä huolimatta hampaasi vaikuttaa tummuvan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Hampaat kannattaa pestä kaksi kertaa päivässä, mikä auttaa parhaiten tummumista vastaan. Ravintoon tulee liittää paljon huomiota, sillä se viime kädessä sanelee sen, kuinka tummiksi hampaat lopulta tulevat. Jo muutaman haitallisen ravintoaineen pois jättäminen auttaa hampaita pysymään valkoisina. 

Monet asiat vaikuttavat automaattisesti siihen, että hampaat värjäytyvät, eikä siihen välttämättä ole mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi ikääntyminen on asia, jolle ei vain yksinkertaisesti voi mitään. Lisäksi ihmisillä on luonnostaan eri värisiä hampaita, joten hampaiden väri tulee pitkälti geeneissä.

Hampaiden valkaisu voi olla ratkaisu ongelmaan

Hampaiden valkaisu voidaan suorittaa kivuttomana toimenpiteenä. Suosittelemme tutustumaan erilaisiin palveluihin Turkissa, jossa hampaiden valkaiseminen on huomattavasti edullisempaa. Suomessa toimenpide saattaa maksaa kaikkineen jopa useita satoja euroa.

Turkkilaiset klinikat tarjoavat paljon muitakin palveluita kuin pelkän hampaiden valkaisun. On tärkeää muistaa, että ennen hampaiden valkaisua kaikki reiät tulee myös hoitaa. Tämä tuo lisäkustannuksia, mikä taas saattaa nostaa kulut niin korkealle, ettei monilla ole varaa hampaiden valkaisuun.

Sivujemme kautta sinulla on mahdollisuus saada ilmainen konsultaatio, mikäli olet kiinnostunut hampaiden valkaisusta Turkissa. Asiantuntija voi kertoa sinulle yksityiskohtaisesti siitä, minkälaisia palveluja mahtaisit tarvita. Samalla saat arvion siitä, kuinka paljon toimenpide tulisi maksamaan.

Tämä nettisivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.