Ratkaisuna hampaiden laminointi

Hampaiden laminointi

Jos istuisit vieressäni, voisin kysyä sinulta, että ärsyttääkö sinua hampaissasi kuluneisuus tai pienet, ehkä jopa isommatkin värivirheet? Melkein voin kuulla vastaukseksi, joka on “kyllä” ja siksi ajattelin kirjoittaa sinulle ja monille muille kaltaisellesi esteettisestä hammashoidosta sekä siitä, miten siihen liittyy hampaiden laminointi. Olemme kertoneet sivuillamme varsin tarkasti, mitä hampaiden laminointi on ja miten laminointi käytännössä tehdään. Nyt otetaan lähtökohdaksi esteettisyys ja miten se tuo parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Hampaiden laminointi yksilöllisesti

Jokaisella potilaalla on yksilöllinen tarve saada joko kuluneisuus tai värivirheet piiloon. Ne ovat saattaneet ärsyttää jo vuosia eikä niihin ole löytynyt mitään hyvää ratkaisua. Olet saattanut kokeilla valkaisevaa hammastahnaa ja siihen tarkoitettua hammasharjaa, mutta varsin laihoin tuloksin. Ehkä sinusta kaiken sen kokeilun jälkeen tuntuu, että hampaat ovat kuluneet entistä enemmän, mutta pinttymät esimerkiksi kahvista tai tupakasta ovat edelleen jäljellä.

Hampaiden laminointi tehdään potilasta kuunnellen. Se tarkoittaa, että saat vaikuttaa muotoon tai väriin. Värin pitää olla mahdollisimman luonnollinen sekä lähellä alkuperäistä omaa väriä, jolloin hymysi ei ole välttämättä säihkyvän valkoinen ja sellainen, jonka jokainen huomaa sen olevan omalla tavallaan täydellinen feikki. Luonnollisuus on paras osa hymyä ja se toimii kaikkein parhaiten.

Normaalisti hampaat laminoidaan aina pareittain ja niitä tehdään esimerkiksi neljään tai kuuteen hampaaseen ylärivissä. Lisäksi toimenpiteessä on järkevää käyttää myös hampaiden valkaisua muiden hampaiden osalta. Silloin ne sulautuvat samaan värikarttaan ja tarkkaan katsottuna laminaatit eivät erotu suusta omiin hampaisiin verrattuna.

Paras lopputulos hampaiden laminoinnissa

Jokainen laminaatti on ikään kuin taideteos ja se tehdään sinulle sopivaksi ottamalla muotti omasta hampaasta. Tarkoitus on, että lopputulos saavutetaan niin, ettei hampaisiin tarvitse poralla kajota. Tietenkin hampaiden ympärillä tarvitsee olla sen verran tilaa, että muotin ottaminen onnistuu hyvin ja järkevästi. Hammaslaminaatit eivät saa olla missään nimessä suhteessa liian suuria.

Mielenkiintoisinta onkin nähdä tulokset ennen ja jälkeen toimenpiteen. Jos laminoidut hampaat näyttävät luonnollisilta ja lähes samalta kuin omat hampaat ennen laminointia, on toimenpide onnistunut. Tällä tarkoitan sitä, että hampaiden koko ei ole suurempi vaan ne näyttävät kooltaan samalta, vaikka luonnollisesti keraamiset hampaat ovat sileämmät ja väriltään puhtaammat.

Hampaiden laminointi toimenpiteenä

Hampaita toki joudutaan hiomaan hiukan, mutta oikein tehtynä sitä tehdään mahdollisimman vähän. Mikäli väri pidetään hyvin lähellä alkuperäistä, voivat laminaatit olla hyvinkin ohuet. Jos taas halutaan samalla tuoda hymyyn näyttävyyttä, niistä tehdään jonkin verran isommat. Kaikki tämä riippuu siitä, mitä sinä asiakkaana haluat. Mutta mihinkään kovin isoihin muutoksiin ei kannata lähteä, koska se myös yllättää välillä negatiivisesti.

Jos halutaan päästä täydelliseen ratkaisuun laminaattien suhteen, saatetaan toisinaan myös joutua hiukan oikomaan hampaita ennen kuin täydellinen tulos saavutetaan. Kuten sanottu, kaikki on täysin kiinni siitä, mitä sinä haluat ja mistä kaikesta olet valmis maksamaan saadaksesi täydellisen hymyn.

Liiallisessa hiomisessa on aina se vaara, että oireita tulee eteen vasta myöhemmin esimerkiksi muutaman vuoden päästä. Laminointi parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että hampaiden omaa kiillettä tuhotaan mahdollisimman vähän, jolloin lopputulos on hyvinkin pitkäkestoinen.

Pitkäkestoinen ratkaisu

Kun laminaatit kiinnitetään hampaisiin, se tehdään eräänlaisella muovisementillä. Laminaatit kestävät parhaimmillaan 15-25 vuotta, joten niistä on iloa pidemmäksi aikaa, jos niitä hoitaa huolellisesti. Jos saumat saa pidettyä puhtaana eikä purennassa ei ole mitään ongelmia, ratkaisuna hampaiden laminointi on varsin toimiva.

Mikäli potilaalla on öisin narskuttelua, otetaan silloin ratkaisuksi laminaattien lisäksi purentakisko, jota pidetään yöaikaan. Joissakin tapauksissa laminaatit saattavat tuoda jopa helpotusta purentaan, kun hampaista tulee täydellisemmät. Joten, vaikka ratkaisu saattaa tuntua hankalalta, siihen kannattaa perehtyä tarkemmin sekä ottaa selvää omasta henkilökohtaisesta tilanteesta.

Tämä nettisivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.