Hammasimplantti Kela-korvaus on mitätön

Hammasimplantti Kela-korvaus

Hammasimplantin laittaminen on Suomen hinnoissa melko hintavaa eikä myöskään Kelan korvaus juuri mieltä lämmitä. Monellakin jää hammasrivistöstä puuttumaan hampaita, kun yksinkertaisesti itsellä ei ole varaa laittaa hammasrivistöänsä kuntoon. Hampaan puuttuminen on ehkä kosmeettinen ongelma, mutta yhä useammalla se voi haitata myös syömistä, jolloin purenta kärsii. Miten tähän on ajauduttu ja onko mitään tehtävissä?

Keinojuuri auttaisi monia

Suomessa hammasimplantin laittaminen maksaa keskimäärin 2000-3000 euroa. Se on monelle iso raha ja Kelan korvaus siitä on todella vähän. Voisi jopa sanoa, että naurettavan vähän. Kun laitattaa implanttia, niin kela ei korvaa lainkaan kirurgista osaa tästä toimenpiteestä. Se käytännössä tarkoittaa, että valtaosa kustannuksista jää saamatta ja oman maksamisen varaan.

Jos tarkemmin prosessia ajattelee, niin hampaiden korjaaminen on käytännössä kuitenkin sairauden hoitamista. Kun toimenpiteestä jätetään valtaosa maksamatta, se on kuin hoitaminen jätettäisiin kesken. Lisäksi on huomioitava se, että julkisessa terveydenhuollossa tehdään implantteja vain äärimmäisen harvoin. Terveyskeskuksista ei välttämättä edes tällaista palvelua ole saatavilla.

Jos implantin haluaa, on käännyttävä yksityisen hammashoidon puoleen ja silloin myös hyväksyttävä se, että Kelan korvaus on hyvin minimaalinen. Käytännössä korvauksen saa vain ruuvin laitosta ja se on vain hyvin pieni osa hammasimplantin laiton koko prosessista. Saatava korvaus tarkoittaa sitä, että koko operaatiosta saatava hammasimplantti Kela-korvaus on vain muutamia kymppejä. Käytännössä sitä ei edes voi sanoa korvaukseksi.

Hammasimplantti Kela-korvaus vie potilaan ulkomaille

Turkissa hammasimplantin hinta on huomattavasti edullisempi ja siksi yhä useamman matka suuntautuu terveysmatkailun puitteissa sinne. Hammasimplantin teettäminen siellä maksaa jopa reilusti alle 1000 euroa, vähän klinikasta riippuen. Tosin klinikan valinnassa on syytä olla tarkkana, koska halvin mahdollinen ei välttämättä tässäkään tapauksessa ole se varmin vaihtoehto.

Monella klinikalla on mahdollisuus käyttää myös suomen kieltä, koska klinikat ovat panostaneet siihen, että terveysmatkailijoita tulee myös Suomesta. Tämä helpottaa huomattavasti asiointia. Lisäksi joiltakin klinikoilta on mahdollisuus saada jonkinlainen rahoitusratkaisu, jolloin myös hammasimplantti Kela-korvaus ei ole niin suuressa asemassa.

Tärkeä seikka on myös se, että hammasimplantteja tehdään Turkissa huomattavasti enemmän kuin Suomessa, jolloin heidän kokemuksensa on myös korkeammalla tasolla kuin Suomessa. Parhaimmilla klinikoilla toimenpiteitä tehdään kuukaudessa sen verran kuin Suomessa vuoden aikana. Klinikat ovat myös varustettu korkeatasoisella laitteilla sekä hyvin koulutetulla henkilökunnalla.

Mitä Kela hammashoidosta korvaa

Kela korvaa vain osan hampaiden ja suun hoidosta, mitä yksityisellä hammaslääkärillä teettää. Lisäksi korvausta voi tutkimuksista saada vain joka toinen vuosi. Jos sen sijaan toimenpiteet perustuvat yksityisen hammaslääkärin määräykseen, korvausta voi saada kerran vuodessa.

Jos tarkemmin määrää mietitään, niin yksityisen hammaslääkärin palkkiosta voi saada korvausta vain noin 37 prosenttia kustannusten kokonaismäärästä. Kela ei myöskään korvaa maksuja, jotka syntyvät kunnallisessa hammashoidossa. Siinä tapauksessa, jos proteettiset toimenpiteet kohdistuvat joko miinanraivaajiin tai rintamaveteraaneihin, tästä säännöstä poiketaan. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että suun hoitaminen on Suomessa hyvin kallista ja siksi monelta jää se kokonaan tekemättä.

Hammasimplantti Kela-korvaus vaikuttaa moneen suuhun

Kela-korvauksen puuttuminen lähes kokonaan suun hoidossa, se tarkoittaa käytännössä sitä, että vähävaraiset eivät kykene hoitamaan edes pienempiä hampaiden ongelmia, koska hintataso Suomessa on korkea. Hammasimplantti tekisi monen elämästä huomattavasti helpompaa. Purentaongelmat lisääntyvät sen myötä, kun hampaita ei saada kuntoon ja se puolestaan tuo jälleen uusia ongelmia. Nekin jää hoitamatta.

Hammasimplantti Kela-korvaus tai yleensäkin hampaiden hoidon korvaukset tulisi saada huomattavasti paremmalle tasolle. Jos tilanne jatkuu samana, lisääntyy arvattavasti myös terveysmatkailu Turkin suuntaan, koska siellä kyetään hoitamaan hampaita kohtuullisella hinnalla. Hammasimplantti on hyvä esimerkki siitä, että hyvällä omahoidolla se voi kestää jopa kymmeniä vuosia, joten sillä saisi apua ongelmiinsa pitkäksi aikaa.

Tämä nettisivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.