Hampaiden eroosio
Hampaiden eroosio lyhyesti
Hammaseroosio on kasvava ongelma, jossa hampaan kiille ja sen alla oleva hammasluu (dentiini) kuluvat kemiallisesti happojen vaikutuksesta. Eroosiota eivät aiheuta bakteerit, vaan toistuva altistuminen happamille aineille kuten virvoitusjuomat, mehut ja tietyt lääkkeet.
Eroosio voi johtaa vakaviin hampaisiin liittyviin ongelmiin, kuten herkkyyteen, kiillevaurioihin ja jopa hampaiden menettämiseen, jos sitä ei hoideta ajoissa.
Tästä oppaasta löydät kaiken tarvittavan tiedon hammaseroosiosta: syyt, oireet ja tehokkaat hoitokeinot.
Hampaiden eroosio huolena? Hoida se kuntoon loman aikana!
Monet matkustavat Turkkiin edullisten hammashoitojen vuoksi. Hammasklinikat tarjoavat laajan valikoiman erilaisia hoitoja ja edullisista hinnoistaan huolimatta klinikat tarjoavat aivan yhtä laadukkaan hoidon kuin Suomessa. Klinikat ovat tottuneet palvelemaan turisteja, joten ne tarjoavat ulkomaisille asiakkaille monia muitakin palveluita, kuten majoituksen ja tulkkauspalveluita.
Hampaiden eroosio on yleinen ongelma ja jos kotihoito ei riitä ja eroosio on edennyt pitkälle, niin ammattilaisen apu on tarpeen. Turkkilaiset hammasklinikat tarjoavat tehokkaita hoitovaihtoehtoja hampaiden eroosion hoitoon, kuten kiilteen suojaavia käsittelyjä ja korjaavia toimenpiteitä.
Nämä palvelut ovat usein huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Tutustu tarkemmin tarjolla oleviin hammashoitoihin Turkissa ja pyydä tarjous. Voit hoitaa hampaat kuntoon samalla, kun vietät rentouttavaa lomaa!
Hampaiden eroosio – mistä se johtuu?
Hammaseroosio johtuu hampaan kovan ulkopinnan, kiilteen, ja sen alla olevan hammasluun (dentiinin) kemiallisesta kulumisesta. Syyt tähän kulumiseen voidaan jakaa kahteen pääryhmään: ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin.
1. Ulkoiset syyt
Ulkoiset tekijät liittyvät pääasiassa ruokavalioon ja suun hoitoon:
- Happamat ruoat ja juomat ovat yleisin syy hampaiden eroosioon. Erityisen haitallisia ovat:
- Sitrushedelmät: Appelsiini, greippi, sitruuna, lime
- Hiilihapotetut juomat: Limonadit, kolajuomat ja kivennäisvedet
- Urheilu- ja energiajuomat: Ne sisältävät usein runsaasti happoja ja sokeria
- Etikkapohjaiset tuotteet: Salaatinkastikkeet, etikkasäilykkeet
- Viini: Puna- ja valkoviini ovat happamia
- Vääränlainen suunhoito:
- Liian voimakas harjaus: Kova harjaaminen kuluttaa pehmentynyttä kiillettä, etenkin heti happamien ruokien tai juomien jälkeen.
- Hankaavien tahnojen käyttö: Valkaisevat hammastahnat sisältävät usein hankaavia ainesosia, jotka pahentavat eroosiota.
2. Sisäiset syyt
Sisäiset tekijät liittyvät kehon toimintoihin ja sairauksiin:
- Refluksitauti (GERD): Tässä vaivassa mahan happamat sisällöt nousevat ruokatorveen ja jopa suuhun, joka vahingoittaa hampaita.
- Syömishäiriöt: Toistuva oksentelu, joka liittyy esimerkiksi bulimiaan, altistaa hampaat erittäin voimakkaille mahahapoille. Anoreksia voi myös johtaa hammaseroosioon puutteellisen ravinnonsaannin ja sitä kautta heikentyneen syljenerityksen vuoksi.
- Kuiva suu (kserostomia): Syljellä on tärkeä tehtävä suun happamuuden neutraloinnissa ja kiilteen suojaamisessa. Syljen erityksen väheneminen, joka johtuu esimerkiksi lääkityksestä tai tietyistä sairauksista, lisää eroosion riskiä.
- Hampaiden narskuttelu (bruksismi): Tämä pahentaa eroosiota mekaanisen hankauksen takia.
Hampaiden eroosio oireet
Hampaiden eroosio oireet vaihtelevat lievistä vakaviin. On tärkeää tunnistaa varhaiset merkit, jotta eroosio ei pääse etenemään pitkälle. Yleisimpiä oireita ovat:
- Vihlominen: Hampaat tuntuvat aroilta sekä kylmä, kuuma, makea tai hapan aiheuttaa vihlontaa.
- Värimuutokset: Kiilteen ohentuessa sen alla oleva kellertävä hammasluu kuultaa läpi, jonka takia hampaat näyttävät keltaisemmilta.
- Muodonmuutokset: Hampaiden reunat näyttävät kuluneilta, lohjenneilta tai läpikuultavilta. Yleensä muutokset näkyvät ensin etuhampaissa.
- Kuopat ja halkeamat: Hampaan puru pinnalle muodostuu pieniä kuoppia ja uurteita.
- Purenta vaikeudet: Nämä oireet ovat harvinaisempia, mutta joissakin tapauksissa eroosio voi vaikuttaa purentaan.
Jos epäilet hammaseroosiota, niin on tärkeää kääntyä hammaslääkärin puoleen. Vain hammaslääkäri voi varmuudella diagnosoida eroosion sekä antaa yksilölliset ohjeet sen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.
Hammaseroosion ennaltaehkäisy
Hammaseroosion ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen. Näillä seuraavilla toimenpiteillä on mahdollista suojata hampaita ja pitää hymy terveenä:
Ruokavalio
- Esimerkiksi sitrushedelmät, marjat, etikkasäilykkeet, virvoitusjuomat ja viinit ovat happamia. Pyri käyttämään niitä vain harvoin ja pieniä määriä kerrallaan. Yhdistä ruoka-aineita niin, että esimerkiksi syöt happaman ruoan kanssa maitotuotteita, jotka auttavat neutraloimaan happoja.
- Joka kerta, kun syö tai juo, käynnistää se happohyökkäyksen. Rajoita ateriat ja välipalat selkeisiin ajankohtiin. Jos olet syönyt tai juonut jotain hapanta, niin huuhtele suu vedellä heti sen jälkeen. Se auttaa laimentamaan happoja pois hampaiden pinnoilta.
Juomatavat
- Käytä pilliä: Kun juot happamia juomia, niin pilli ohjaa nesteen suoraan nieluun ja vähentää sen kosketusta hampaisiin.
- Juo nopeasti: Pyri juomaan happoa sisältävät juomat nopeasti pois, että ne eivät ole pitkään kosketuksissa hampaisiin.
Hampaiden harjaus
- Älä harjaa hampaita heti happaman ruoan tai juoman jälkeen, vaan odota vähintään 30-60 minuuttia. Näin sylki ehtii neutraloida hapot ja kiille kovettuu uudelleen. Hapot pehmentävät hammaskiillettä, ja liian aikainen harjaus voi kuluttaa sitä.
- Jos syöt aamupalalla happamia ruokia tai juomia kuten tuoremehua, niin pese hampaat ennen aamupalaa pehmeällä harjalla.
Vältä liian voimakasta hankaamista, sillä se voi kuluttaa kiillettä.
Lisää luonnollista puolustusta
- Ksylitoli lisää syljen eritystä ja auttaa neutraloimaan happoja, joten käytä täysksylitolipurukumia.
- Juo riittävästi vettä, koska se pitää suun kosteana ja edistää syljen eritystä.
- Jos kärsit kuivasta suusta, niin keskustele hammaslääkärin kanssa sopivista hoitokeinoista.
Valitse hampaille ystävällisiä tuotteita
- Kova harja voi vahingoittaa kiillettä, joten suosi pehmeetä hammasharjaa
- Käytä fluorihammastahnaa, joka sisältää tinakloridia ja amiinifluoridia. Lisäksi tulee suosia tuotteita, joiden hankausarvo (RDA) on matala.
- Käytä hammaslankaa tai hammasväliharjaa
Kaikkein tärkeintä on käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. Hammaslääkäri havaitsee eroosion merkit varhaisessa vaiheessa, joten saat tarvittaessa ohjeet sen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Ennaltaehkäisy on avainasemassa hammaseroosion torjunnassa. Noudattamalla näitä ohjeita voit pienentää eroosion riskiä ja pitää hampaat terveinä pitkään!
Muita tarjolla olevia palveluita
Hammaskruunut
Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa, joka voidaan korvata keinotekoisella kruunulla, jos se on vaurioitunut. Hammaskruunuja ja -siltoja voidaan käyttää myös ehjän hammasrivistön rakentamiseen.
Hampaiden paikkaus
Hampaiden paikkaus on yleinen toimenpide, jossa reikiintynyt hammaskudos poistetaan ja korvataan paikalla. Paikkaus on nopea toimenpide, johon käytetään useita eri materiaaleja ja menetelmiä.
Hampaan poisto
Niiden hampaiden poisto, joita ei voida enää pelastaa.
Oikomishoidot
Oikomishoidolla korjataan purentavirheitä ja saadaan kaunis hammasrivistö. Löydä kauttamme edullisimmat oikomishoidot lapsille ja aikuisille.
Hampaiden eroosio korjaus
Hampaiden eroosio korjaus riippuu vaurioiden laajuudesta. Lievissä tapauksissa hoito keskittyy eroosion etenemisen pysäyttämiseen ja oireiden lievittämiseen. Vakavammissa tapauksissa voidaan tarvita korjaavia toimenpiteitä menetetyn hammaskudoksen palauttamiseksi.
Jos eroosio on edennyt pidemmälle tai aiheuttanut merkittäviä vaurioita hampaan rakenteeseen, niin se saatetaan korjata seuraavilla tavoilla:
- Paikkaus: Pienemmät vauriot voidaan korjata paikalla, joka palauttaa hampaan muodon ja suojaa hammasluuta.
- Fluorikäsittely: Hampaiden kiilteen vahvistamiseksi käytetään fluorigeeliä.
- Keraamiset täytteet: Laajemmissa vaurioissa käytetään keraamisia täytteitä. Ne ovat kestävämpiä ja esteettisempiä kuin muovipaikat.
- Hammaslaminaatit: Jos eroosio on vaurioittanut hampaiden ulkonäköä, niin hammaslaminaatit palauttavat takaisin kauniin hymyn.
- Hammaskruunut: Vakavissa tapauksissa osa hampaan kruunusta voi kulua. Hammaskruunu suojaa jäljellä olevaa hammasta sekä palauttaa sen toiminnan ja ulkonäön.
- Juurihoito: Jos eroosio on edennyt hammasytimeen asti ja aiheuttanut tulehduksen, niin saatetaan tarvita juurihoitoa ennen hampaan paikkausta tai kruunun asettamista.
Usein kysytyt kysymykset
Ei. Hampaan kiille ei uusiudu luonnollisesti. Oikealla hoidolla voidaan pysäyttää eroosion eteneminen ja lievittää oireita.
Sen tunnistaa yleensä herkkyytenä, värin tai hampaan pintarakenteen muutoksina. Lopullisen diagnoosin tekee aina hammaslääkäri.
Kyllä. Kiille suojaa hampaita reikiintymiseltä, joten sen kuluminen altistaa hampaat kariesta aiheuttaville bakteereille.
Valitse hammastahna, joka muun muassa sisältää runsaasti fluoria. Monet apteekit myyvät erikseen hampaiden eroosiota estäviä hammastahnoja.
Jos hampaat ovat herkkiä tai niissä on värimuutoksia ja muita eroosion merkkejä, niin silloin tulee varata aika hammaslääkäriin mahdollisimman pian.