Afta suussa
Aftat ovat vaaraton, mutta ikävä vaiva. Lue lisää aftoista, niiden syistä ja keskustele kanssamme tarvittaessa hoitomuodoista.
Afta suussa
Aftat, nuo pienet ja kiusalliset haavaumat suussa, voivat tehdä syömisestä ja jopa puhumisesta tuskallista. Vaikka ne ovatkin yleisiä sekä useimmiten harmittomia, niin ne ovat erittäin epämukavia. Onneksi aftat paranevat yleensä itsestään muutamassa viikossa. Voit myös lieventää niiden oireita kotikonstein.
Tämä opas tarjoaa kattavan tietopaketin aftoista: mitä ne ovat, mistä ne johtuvat ja miten niitä hoidetaan. Opit myös tunnistamaan aftan oireet ja milloin on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Tavoitteena on auttaa sinua ymmärtämään aftoja paremmin ja löytämään keinoja helpottaa niiden aiheuttamaa epämukavuutta.
Hoida aftat ja suu kuntoon lomasi aikana
Monet matkustavat Turkkiin edullisten hammashoitojen vuoksi. Turkkilaiset klinikat tarjoavat laajan kirjon palveluita, aina tavallisista hammastarkastuksista vaativampiin toimenpiteisiin. Edullisista hinnoistaan huolimatta ne tarjoavat aivan yhtä ammattitaitoisen henkilökunnan sekä modernit laitteet ja tilat kuin muidenkin maiden hammasklinikat. Hammasklinikat ovat myös tottuneet turisteihin, joten ne saattavat tarjota ulkomailta saapuville asiakkaille monia muitakin palveluita, kuten apua majoittautumiseen sekä tulkkauspalveluita.
Aftat suussa ovat yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta. Joskus kotihoito ei riitä ja silloin on syytä hakeutua ammattilaisen hoitoon. Turkkilaiset hammasklinikat tarjoavat tehokkaita hoitoja aftoihin, ja usein huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa. Tutustu tarkemmin aftojen hoitovaihtoehtoihin Turkissa ja pyydä tarjous tämän sivuston kautta. Voit hoidattaa suun aftat, jos olet matkustamassa muihin hammashoitoihin tai vietät lomaasi Turkissa.
Mikä on afta suussa?
Aftat ovat kipeitä haavaumia, jotka ilmestyvät suun limakalvoille. Ne ovat yleensä pyöreitä tai soikeita, joiden reuna on tyypillisesti valkea tai keskus on kellertävä. Yleensä tunnistamme, kun suussa afta on, ne voivat kuitenkin missä tahansa suun pehmeissä osissa, kuten poskien sisäpinnoilla, kielessä, ikenissä tai suun pohjalla.
Aftat jaotellaan kokonsa mukaan kolmeen tyyppiin:
Pienet aftat:
Suuret aftat:
Herpetiformiset aftat:
Mikä aiheuttaa aftoja?
Aftat ovat kiusallisia, mutta valitettavasti niiden tarkkaa syntymekanismia ei vielä täysin ymmärretä. Useat tekijät voivat kuitenkin altistaa aftojen puhkeamiselle. Tässä muutamia mahdollisia syitä:
Suun limakalvon vauriot
- Hammasraudat tai irtoproteesit voivat hangata limakalvoa ja aiheuttaa ärsytystä
- Kova ruoka, kuten sipsit tai näkkileipä, voi naarmuttaa suun limakalvoa
- Liian voimakas hampaiden harjaus voi vahingoittaa ikeniä ja limakalvoja.
Ravintotekijät
- Raudan, foolihapon tai B12-vitamiinin puutos voi lisätä aftojen syntymistä
- Tietyt ruoka-aineet, kuten sitrushedelmät, tomaatit ja suklaa, voivat joillakin ihmisillä laukaista aftoja
Muut tekijät
- Stressi ja väsymys voivat heikentää vastustuskykyä ja altistaa aftoille
- Hormonaaliset muutokset, kuten kuukautiset tai raskaus, voivat vaikuttaa aftojen esiintyvyyteen
- Heikentynyt immuunijärjestelmä voi lisätä aftoja suulle
- Perinnöllinen alttius voi myös olla osasyynä aftojen esiintymiseen
- Joillakin ihmisillä natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat voivat laukaista aftoja
On tärkeää huomata, että afta huulessa tai muualla suussa, ei ole tarttuva. Vaikka ne voivat olla kivuliaita ja häiritseviä, ne ovat useimmiten harmittomia ja paranevat itsestään.
Aftoja esiintyy jopa puolella ihmisistä jossakin elämän vaiheessa.
Aftoja esiintyy jopa puolella ihmisistä jossakin elämänvaiheessa. Tavallisimmin ne ilmestyvät ensimmäisen kerran lapsuudessa tai nuoruusiässä, mutta iän myötä niiden esiintymistiheys vähenee. Naisilla aftat ovat yleisempiä kuin miehillä. Ne voivat ilmestyä erityisesti kuukautiskierron loppuvaiheessa hormonaalisten muutosten vaikutuksesta.
Aftojen taustalla voi olla useita tekijöitä, kuten stressi, vitamiininpuute tai mekaaniset vauriot suussa. Vaikka aftojen tarkkaa syytä ei aina tiedetä, ne voivat liittyä myös immuunijärjestelmän heikkenemiseen tai tiettyihin elämänmuutoksiin. Jos aftojen ilmaantuminen on toistuvaa tai aiheuttaa paljon kipua, on suositeltavaa hakeutua hammaslääkärin tai lääkärin arvioon.
Kuinka aftaa voi hoitaa?
Aftojen hoitoon on monia keinoja, mutta tärkeintä on muistaa, että useimmat aftat paranevat itsestään 1–2 viikossa. Hoidolla pyritään lähinnä lievittämään kipua ja epämukavuutta sekä ehkäisemään tulehduksia.
Itsehoito
Afta suussa hoito ei ole niin yksinkertaista, koska siihen ei ole olemassa yhtä ainoaa ihmelääkettä. Voit kuitenkin helpottaa oireita ja nopeuttaa paranemista kokeilemalla näitä itsehoitovinkkejä:
- Hyvä suuhygienia: Puhdas suu edistää paranemista. Käytä fluorihammastahnaa ja hammaslankaa.
- Klooriheksidiini: Antimikrobinen suuvesi tai geeli, voi auttaa vähentämään bakteereita ja tulehdusta. Tuotteen saa apteekista.
- Suojaavat valmisteet: Apteekista löytyy ilman reseptiä saatavia tuotteita, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon ja lievittävät kipua.
- Kipulääkkeet: Voit käyttää tavallisia kipulääkkeitä suun kautta tarvittaessa.
- Vältä ärsytystä: Vältä mausteisia, happamia ja kovia ruokia, jotka voivat ärsyttää aftaa.
- Natriumlauryylisulfaatti: Harkitse natriumlauryylisulfaatittomia hammastahnoja, sillä ne voivat joillakin vähentää aftojen uusiutumista.
Lääkärin määräämät hoidot
Joskus itsehoito ei riitä aftojen hoitoon. Silloin voit kääntyä lääkärin tai hammaslääkärin puoleen, joka voi määrätä esimerkiksi seuraavia hoitoja:
- Kortisonivoide: Lievittää tulehdusta ja kipua
- Puuduttavat liuokset: Tekevät syömisestä helpompaa, jos kipu on voimakasta
- Tetrasykliini: Suuvesi, jota käytetään vaikeissa tai toistuvissa aftoissa
- Glukokortikoidit: Käytetään vain vaikeissa tapauksissa
Muista: Jos löytyy afta nielussa tai se on suuri ja kivulias, eikä parane kotihoidolla tai uusiutuu usein, niin ota yhteys hammaslääkäriin tai lääkäriin.
Muita tarjolla olevia palveluita
Hammaskruunut
Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa, joka voidaan korvata keinotekoisella kruunulla, jos se on vaurioitunut. Hammaskruunuja ja -siltoja voidaan käyttää myös ehjän hammasrivistön rakentamiseen.
Hampaiden paikkaus
Hampaiden paikkaus on yleinen toimenpide, jossa reikiintynyt hammaskudos poistetaan ja korvataan paikalla. Paikkaus on nopea toimenpide, johon käytetään useita eri materiaaleja ja menetelmiä.
Hampaan poisto
Niiden hampaiden poisto, joita ei voida enää pelastaa.
Oikomishoidot
Oikomishoidolla korjataan purentavirheitä ja saadaan kaunis hammasrivistö. Löydä kauttamme edullisimmat oikomishoidot lapsille ja aikuisille.
Miten aftoja voi ennaltaehkäistä?
Vaikka aftojen tarkkaa syntymekanismia ei täysin tunneta, niin voit pienentää niiden riskiä kiinnittämällä huomiota muutamiin asioihin. Ensinnäkin tulee pitää huoli, että ruokavalio on tasapainoinen ja saat riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi tulee välttää kaikkea, mikä voi aiheuttaa hankausta tai painetta suussa. Yleisesti tätä aiheuttaa muun muassa posken sisäpinnan pureminen tai terävien hampaiden reunat.
Stressi on yhdistetty aftojen esiintymiseen, joten stressinhallinta on tärkeää. Muista siis levätä riittävästi ja kokeilla stressinhallintakeinoja, kuten liikuntaa, meditaatiota tai rentoutumisharjoitteita.
Milloin on syytä konsultoida lääkäriä tai hammaslääkäriä?
Vaikka useimmat aftat paranevat itsestään, niin toisinaan tulee kääntyä lääkärin tai hammaslääkärin puoleen. Ota yhteyttä, jos: Afta on erityisen suuri tai kivulias. Afta ei parane kotihoidolla 2–3 viikon kuluessa Aftoja tulee toistuvasti tai usein ilman selvää syytä. Lääkäri tai hammaslääkäri voi tutkia suun tilanteen ja tarvittaessa suositella lisätutkimuksia tai tehokkaampia hoitomuotoja.
Aftojen hoito ja ennaltaehkäisy
Aftat ovat kiusallinen vaiva. Onneksi oireita voi lievittää ja paranemista nopeuttaa oikeilla hoitokeinoilla ja elämäntavoilla. Muistathan, että hyvä suuhygienia, terveellinen ruokavalio ja stressinhallinta ovat avainasemassa aftojen ennaltaehkäisyssä.
Jos aftat kuitenkin vaivaavat sinua usein tai aiheuttavat voimakasta kipua, älä epäröi kääntyä hammaslääkärin tai lääkärin puoleen. Ammattilainen voi auttaa sinua löytämään sopivat hoitokeinot ja selvittämään aftojen taustalla olevat syyt.